Informații generale

Deși orașul Timișoara are o istorie de circa opt secole, structura urbană și clădirile actuale se datorează activităţii de construcţii din ultimii trei sute de ani.
Cum orașul nu a suferit distrugeri complete în urma unor războaie de durată sau cutremure catastrofale, se păstrează majoritatea construcțiilor realizate în ultimele 3 secole. Ele formează astăzi piețe urbane, care au fiecare caracteristici arhitectonice particulare, construcții importante, care domină țesutul uman, și fronturi stradale cu valoare istorică. Încă mai există peste 14.500 de clădiri istorice în orașul actual, caracterizat printr-o dezvoltare economică și culturală dinamică.
Construcțiile istorice formează ansambluri, având fiecare o identitate arhitecturală proprie, într-o varietate impresionantă de stiluri. Ele reprezintă întreaga istorie a arhitecturii europene, de la perioada barocă și până la cea interbelică.
Cele peste 14.500 de clădiri istorice formează astăzi cea mai mare rezervație de arhitectură din țară, de o valoare deosebită atât pentru România, cât și pentru Europa. Păstrarea acestei moșteniri culturale constituie o datorie, atât pentru autoritățiile de resort, cât și pentru locuitori. Zonele istorice ale Timișoarei au calități, care puse în valoare corect și cu prudența necesară, pot deveni deosebit de atractive, atât pentru cetățenii Timișoarei, cât și pentru turiști.
Evenimentele din ultimele 7 decenii au dus la neglijarea cartierelor istorice care necesită astăzi măsuri urgente de protecție și conservare. Avantajele administrative și financiare, oferite proprietarilor, sprijină strategiile de conservare și recuperare a moștenirii urbane.